Příprava espressa

 

Abychom připravili kvalitní espresso, musíme vědět, co ovlivňuje kvalitu výsledného nápoje.

V první řadě je to druh a kvalita kávových zrn. Na přípravu espressa se hodí kávy se zvýrazněnou kyselostí a s plnou chutí převážně z druhů arabiky. Kávová zrna pak musí být jemně umletá (o něco jemněji než pro běžnou tureckou kávu; na druhou stranu příliš jemně umletá káva dává přelouhovanou kávu).

Klíčovým faktorem je voda procházející přes namletý kávový prášek – ta musí mít správnou teplotu, být pod správným tlakem a musí kávovým práškem procházet přiměřeně dlouhou dobu. Šálek, do něhož se espreso vlévá, by měl být předehřátý. Samozřejmostí pro přípravu kvalitního espressa je čistý a správně fungující presovací přístroj.

Tedy – chceme-li připravit kvalitní espresso, je potřeba dodržet následující parametry:
• Použijeme jemně mletou kávu určenou pro připravu espressa
• Dávka kávy do koše filtru musí být 7 gramů (+/- 0,5 gramu).
• Teplota vody procházející přes kávu musí být 88 až 92°C.
• Tlak vody musí být 15 barů
• Doba přípravy (od chvíle, kdy se v šálku objeví první káva) 25-30s
• Množství espressa v jednom šálku musí být 25 – 30 ml


Je nutno dodat, že chceme-li si správně připravené presso vychutnat, něměli bychom vypití šálku příliš odkládat. Charakteristickou chuť espressa tvoří aromatické látky, které jsou ovšem velmi těkavé a po půl hodině nám z espressa zbude jen „obyčejná káva“ .